Każda firma z branży gastronomicznej z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że w przeciwieństwie do klasycznych dań, zapakowanie zupy na wynos bywa dość problematyczne. Musi ona dotrzeć do klienta nadal ciepła oraz wyglądająca jak najbardziej estetycznie. Należy zadbać o to, aby się nie wylała, gdyż grozi to zalaniem pozostałych elementów zamówienia. Z pomocą przychodzą szczelne pojemniki na zupę na wynos, dzięki którym klienci z pewnością otrzymają potrawę w nienaruszonym stanie. Na rynku stale pojawiają się nowe rozwiązania ułatwiające transport zup. W poniższym artykule przedstawimy te najbardziej skuteczne.
Zachowanie higienicznych standardów w jakimkolwiek lokalu gastronomicznym jest podstawą do spełnienia warunków sanitarnych, bez których otwarcie restauracji, baru czy nawet food trucka jest niemożliwe. Aby wypełnić te zalecenia należy regularnie dbać o czystość. Jeśli pojawi się nieprzyjemny zapach spowodowany zaniedbaniami, problemu można pozbyć się stosując domowe sposoby lub w przypadku bardziej skomplikowanych do usunięcia zabrudzeń należy skorzystać z profesjonalnych rozwiązań, takich jak detergenty do likwidowania tłuszczy.
Słoiki każdy z nas może znaleźć w swoim domu. Oprócz gotowych produktów, kupionych w sklepie, znajdują się w nich najczęściej babcine przetwory czy jedzenie przygotowane przez mamę. Te słoiki, które są zbędne, lądują w odpowiednim pojemniku na śmieci, choć nie jest to konieczne rozwiązanie. Słoiki ze względu na swoją strukturę zasługują nie tylko na drugie życie, ale nawet i trzecie lub czwarte, i to wcale nie w kuchennej przestrzeni. Wystarczy do tego trochę kreatywności.
Torby termiczne ze względu na swoją budowę stały się niezbędnym przedmiotem wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z transportowanie żywności lub napojów w temperaturze innej niż produkty, które przenosimy. Dzięki obudowaniu toreb w specjalne materiały izolacyjne rozwiązanie to sprawdzi się nie tylko w skwarne lato, ale nie zawiedzie i w mroźną zimę. Popularność tego rozwiązania sprawiła, że dziś na rynku dostępny jest szeroki wybór wszelkiego rodzaju toreb, a znalezienie idealnego kształtu i pojemności nie powinno być problemem.
Rosnąca popularność ekologicznych rozwiązań idzie w parze z niesłabnącym trendem na street food, czyli wszelkie dania serwowane przez bary, restauracje i food trucki, które z łatwością można odnaleźć w dużych miastach. W takich warunkach zdecydowanie się na korzystanie z ekologicznych opakowań, w których można podawać dania na wynos, jest świetnym sposobem na poprawienie wizerunku firmy i polepszenie relacji z klientem. Znalezienie opakowań na fast food, których używanie nie wpływa negatywnie na środowisko, nie powinno stanowić problemu.
Znalezienie atrakcyjnej oferty pojemników termicznych wykonanych z kompostowalnych materiałów nie powinno stanowić wyzwania – popyt wygenerował podaż. Rosnące niepokoje o przyszłość planety i coraz większe poczucie odpowiedzialności za stosowane materiały, sprawiły, że wszelkie ekologiczne produkty stały się pożądane. W takich warunkach wybór oferowanych na rynku opakowań rozszerzył się bardzo szybko. Jedyna kwestia, która pozostała niejasna, to na jaki materiał najlepiej się zdecydować, szukając opakowań termicznych na lody i desery.
Spośród kilku alternatywnych metod konserwowania żywności, pakowanie próżniowe wydaje się być najkorzystniejszym, łącząc w sobie kilka znaczących zalet. Dzięki stosowaniu tego procesu możemy wydłużyć okres przechowywania produktów spożywczych, a także stworzyć higieniczne warunki (próżniowe worki zatrzymują ciecz i zapach). Czy warto inwestować w pakowanie próżniowe?
Dzięki odporności na wymagające warunki panujące w kuchniach lokali gastronomicznych, meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej stały się certyfikatem wysokiej jakości. Trwałość, funkcjonalność i estetyczny wygląd to cechy, które przyciągają kolejnych przedsiębiorców myślących o założeniu sprawnie działającego lokalu. Mając do dyspozycji zestaw złożony z mebli ze stali nierdzewnej, można stworzyć ergonomiczną przestrzeń do pracy, a utrzymanie czystości będzie sprowadzało się do prostych czynności wykonywanych między kolejnymi zleceniami.
Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego jest uzależnione od jego przeznaczenia i wielkości. Ważną kwestią jest też budżet początkowy, na który składa się wkład własny, kredyt dla osób startujących z własną firmą lub dotacja z Unii Europejskiej. Dla każdego lokalu, który jest większy od budki z fast foodem ważne jest wyposażenie wszystkich działów, dzięki czemu sprawna obsługa stanie się standardem. Do osiągnięcia tego celu niezbędne jest odpowiednie wyposażenie zakładu.
Dzięki kolejnym innowacjom w nauce, do naszych rąk trafiają nowe rodzaje detergentów, które sprawiają, że sprzątanie zajmuje mniej czasu i jest przyjemniejsze. Jednak korzystanie z najnowszych osiągnięć nauki nie zwalnia nas z dbania o środowisko naturalne. Jako że w najbliższym czasie nie zapowiada się, aby ten problem został całkowicie rozwiązany, już na etapie produkcji takich specyfików, warto przyjrzeć się bliżej, jak poświęcając chwilę czasu i mając kilka zasad z tyłu głowy, możemy przyczynić się do lepszego stanu przyrody.
Od kiedy ochrona środowiska i powstrzymanie zmian klimatycznych stały się najważniejszymi tematami w debacie publicznej, zaczęto poszukiwania ekologicznych rozwiązań, które mogłyby zmniejszyć szkodliwość dla środowiska. Zaczynając od tych generujących najwięcej dwutlenku węgla, jak motoryzacja czy podróże lotnicze, w krótkim czasie udało nam się przejść do najbardziej prozaicznych elementów codzienności – jednorazowe akcesoria gastronomiczne, które do tej pory kojarzyliśmy z plastikiem, stają się eko.
Nadejście pandemii koronawirusa wyznaczyło nowe standardy obsługi klienta w branży gastronomicznej. Kiedy możliwość wychodzenia z domu stała się ograniczona, w dużych miastach prężnie zaczęła rozwijać się usługa dowożenia jedzenia do domu lub odbierania go w punktach drive thru. Aby pozyskać klienta, ważne są nie tylko konkurencyjna cena, jakościowe składniki i przyciągające uwagę menu, ale też opakowania. To na tym polu dochodzi do największych rewolucji, odkąd używanie plastiku stało się niemodne.
Dobrze funkcjonujący bar to taki, który daje możliwość spędzenia wolnego czasu ze znajomymi. Aby zdobyć zaufanie klientów i renomę, trzeba spełnić szereg wymagań, które stawia rynek. Od oryginalnego pomysłu na brand, zatrudnienia specjalistów do obsługi klientów, po znalezienie sprawdzonych dostawców. Ale wszystko zaczyna się nawet wcześniej. Nie da się powołać do życia sprawnie funkcjonującej działalności bez wyposażenia baru. Nawet doskonale wykształcony barman, nie zadowoli klientów, stojąc przy pustym barze.
Według najnowszych wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 (zaktualizowanego 2 lipca 2020 roku), pracodawca lokali gastronomicznych i sklepów zobowiązany jest do zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom oraz klientom. Głównymi wytycznymi jest zapewnienie przez pracodawcę rękawiczek jednorazowych oraz środków do dezynfekcji rąk. Jako środki do dezynfekcji nie zostały narzucone konkretne płyny do dezynfekcji rąk. Należy jednak pamiętać, że środki do dezynfekcji w swoim składzie muszą zawierać stężenie alkoholu o minimalnej wysokości 60%, natomiast WHO zaleca, by stężenie etanolu wynosiło od 96% do 99,8% alkoholu izopropylowego. Płyny do dezynfekcji rąk i powierzchni dostępne w naszej hurtowni www.cantino.pl spełniają wszelkie, niezbędne normy.
Zastanawiając się nad różnicą pomiędzy środkami gospodarczymi a profesjonalnymi środkami do czyszczenia na samym początku omówimy podane terminy. Chemią gospodarczą nazywamy produkty użytku domowego przeznaczone do czyszczenia różnego rodzaju powierzchni, natomiast chemia profesjonalna dedykowana jest specjalistom oraz jest wykorzystywana w przemyśle, branży HORECA lub w firmach sprzątających. Głównymi różnicami między chemią gospodarczą a profesjonalnymi środkami do czyszczenia jest stopień stężenia środków. Chemia gospodarcza przystosowana do użytku domowego nie wymaga żadnego rozcieńczania, natomiast profesjonalne środki do czyszczenia zazwyczaj są mocno skoncentrowane.
W dzisiejszych czasach coraz częstszym wyborem firm są produkty personalizowane. Tyczy się to zarówno firm usługowych, budowlanych jak i lokali gastronomicznych czy też hotelarskich. Chcąc zyskać prestiż oraz poszerzyć zasięg swoich odbiorców warto zastanowić się nad wyborem kubków do napojów z własnym logo dzięki, którym klient niosący napój zapamięta miejsce na dłużej oraz na pewno z chęcią wróci do lokalu. Popularnym wyborem punktów gastronomicznych są opakowania na wynos z własnym nadrukiem. Menu boxy, burger boxy z trzciny cukrowej czy też papierowe opakowania na wynos z własnym logo to idealny pomysł na personalizację opakowań, w których znajdują się dania na wynos.
Na samym początku warto odpowiedzieć na pytanie czym są Finger Foody. Finger Foody to małe przekąski podawane w finezyjny sposób. Mogą być nimi zarówno małe kanapeczki, sery, łosoś czy też mini burgerki podawane za pomocą specjalnych patyczków. Małe porcje sałatek, dań zapiekanych oraz przystawek to również chętnie wybierana forma Finger Foodów. Finger Foody, czyli przekąski na kęs lub dwa, występują również w formie „na słodko”. Są nimi mini deserki, mini eklerki lub inne równie ciekawe wypieki w subtelnych, mniejszych wersjach. W naszej ofercie znajdą Państwo opakowania do przekąsek typu Finger Food w postaci różków, mini miseczek, łódeczek, kubeczków, pojemniczków przezroczystych, jak i w kolorze czarnym, oraz miseczek drewnianych lub z trzciny cukrowej. Dodatkowo posiadamy bardzo szeroką ofertę Finfer Foodów w postaci wykałaczek, szpikulców oraz patyczków z ozdobnymi wykończeniami.
PLA to polikatyd (polikwas mlekowy), który jest materiałem roślinnym oraz biodegradowalnym. Ma bardzo dobre właściwości fizyczne oraz jest podatny na krystalizację i rozciąganie. Dzięki owym właściwościom w łatwy sposób uzyskać można z niego przezroczystą folię. Jest materiałem przeznaczonym do kontaktu z żywnością, dlatego jest tak często używany do produkcji opakowań. PLA łączy się ze skrobią ziemniaczaną oraz celulozą w postaci włókien. PLA posiada wielką zaletę - w zależności, jaką rolę dany produkt ma spełniać, może rozłożyć się w czasie kilku miesięcy (do 90 dni w przypadku ekologicznych opakowań i kubeczków) bądź kilku lat (jeżeli chodzi o produkty medyczne, optykę, przemysł budowlany lub farmację).
Posiadasz restaurację i zastanawiasz się nad zredukowaniem plastiku? Wiemy, że z pozoru wydaje się to trudne, jednak mamy dla Ciebie przygotowane kilka alternatyw!
Środowisko potrzebuje zmian, a najlepiej zaczynać je od siebie. Większość opakowań, które były do tej pory wykorzystywane w różnych branżach, skutecznie zbudowały na ziemi tony zalegającego plastiku. Czy jest szansa na zmianę trendów? Zdecydowanie tak! Przybliżamy znaczenie opakowań ekologicznych i stawiamy pytanie - jeżeli eko to które?

