Zgrzewarki gastronomiczne- sprzęt z jednej strony popularny, ponieważ jednak są miejsca, w których możemy otrzymać opakowania na wynos zamknięte właśnie w ten sposób. Z drugiej jednak strony w przestrzeni internetowej oraz w samej branży wygląda to zupełnie inaczej i sprzęty te nie są aż tak popularne, jak może się wydawać. A już na pewno nie są te urządzenia tak popularne, jak by na to zasługiwały.
Nasz blog - Twoja baza wiedzy o ekologii i naszych produktach
Sushi to niezwykle popularna na całym świecie potrawa wywodząca się z Japonii, swoimi korzeniami sięgająca nawet do wieków przed naszą erą. Jak wygląda to danie, przynajmniej te najbardziej popularne rodzaje, wie chyba każdy. Potrawa ta ma swoich zagorzałych zwolenników oraz przeciwników, co przez jego specyfikę oraz wyjątkowe doznania smakowe, ani trochę nie dziwi. Rosnąca popularność kuchni japońskiej, zwłaszcza sushi, spowodował, że lokale serwujące ten typ dań można znaleźć już nie tylko w dużych miastach, ale i w większości mniejszych miejscowości. Polacy pokochali jedzenie sushi nie tylko w lokalu, ale również na wynos, czy z dostawą do domu. To z kolei stawia pewne wyzwania przed restauratorami i osobami odpowiedzialnymi za zaopatrzenie.
Idąc za ciosem niech ten artykuł będzie nie tylko nawiązaniem, ale wręcz kontynuacją kilku wcześniejszych wpisów. Obecnie, w czasie ogromnej konkurencji na rynku branży HoReCa, dobra reputacja marki może przynieść wiele korzyści, z kolei negatywna- doprowadzić może nawet do upadku. W pogoni za dopracowaniem wielu drobnych szczegółów takich jak na przykład kolorystyka ulotek, odcień obrusów, czy typ płytek w łazience, restauratorzy zdają się nie raz zapominać o aspekcie jakim są opakowania na jedzenie na wynos. Wybór ten pozostawiają często przypadkowi lub stawiają na najtańsze rozwiązanie, traktując zakup ten jako przykry obowiązek, a nie jako dopełnienie długo dopieszczanej całości, kolejny dopracowany element pasujący do reszty układanki.
Uważni czytelnicy naszego bloga mogą dojść do wniosku, że podobny temat pojawił się już kilka miesięcy temu ( sprawdź TUTAJ) i trochę prawdy w tym jest, jednak chcielibyśmy, aby ten był pewnego rodzaju nawiązaniem, swego rodzaju rozwinięciem czwartego rozdziału tamtego wpisu. Skupimy się tu głównie na doborze konkretnych rozwiązań do Twoich potrzeb. W materiale tym opowiemy trochę o głównych dylematach przy wyborze opakowań, a także postaramy się podpowiedzieć przykładowe zestawy opakowań, naczyń jednorazowych oraz innych akcesoriów, czyli prawdziwe must have dla najbardziej popularnych typów lokali.
Opakowania papierowe są znane i używane już od bardzo dawna. Owiane zostały niezrozumiałym dla nas mitem tandetnych i słabych. Bardzo często otrzymujemy pytania o wytrzymałość tego typu rozwiązań, odporność na ciecze i tłuszcz. Niejednokrotnie dociera do nas przekonanie, że naczynia i opakowania papierowe są po prostu z papieru i na pewno po chwili przeciekną lub się rozpuszczą. W tym artykule postaramy się rozwiać wątpliwości, obalić niektóre mity i przedstawić kilka faktów.
Dyrektywa SUP ( Single - Use - Plastic) i opłaty z nią związane to temat, który w 2024 roku, zwłaszcza w jego pierwszej połowie, najbardziej rozgrzał branżę HoReCa. U każdego, choć w części powiązanego z tematyką, wzbudzał nie tylko emocje, ale przede wszystkim rodzi mnóstwo pytań, niestety szczędząc odpowiedzi. Na szczęście są urzędy i instytucje zobligowanych na przykład do rozliczania nowych opłat i to one bez problemu odpowiedzą na wszystkie nurtujące nas pytania. Ale czy na pewno?
Opakowania, naczynia czy też sztućce wielokrotnego użytku dostępne są na rynku już od dawna, jednak dopiero od tego roku, kiedy weszła w życie dyrektywa SUP ( Single - Use - Plastic) nastąpił prawdziwy rozkwit ich popularności. Najczęściej można je spotkać w miejscach, w których szklane naczynia lub metalowe sztućce byłyby niepraktyczne lub nawet niebezpieczne, a z kolei zwykłe wersje jednorazowe, z racji charakterystyki miejsca, tworzyłyby wciąż mnożące się ilości odpadów, świetnym przykładem są przyhotelowe baseny, aquaparki, jarmarki, ogródki piwne, lokale plenerowe z zapleczem, instytucje typu ZOO, ogrodu botaniczne itp.
Personalizacja opakowań - o co w tym chodzi? Tak naprawdę pojęcie to można rozumieć i rozważać na dwa sposoby. Pierwsza koncepcja polega na stworzeniu opakowania papierowego lub też oczywiście z innego tworzywa, dostosowanego całkowicie do własnych potrzeb: w wyznaczonych wymiarach, kolorze, kształcie, wzorze, jako pudełka z okienkiem, czy jakiekolwiek inne wytyczne przyjdą nam do głowy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i ewentualnie możliwości technologiczne dla danego projektu.
Branża opakowań, naczyń jednorazowych, sztućców, czy innych rozwiązań dla gastronomii, w porównaniu do branży na przykład modowej, wydawać się może mało ekscytująca i mało kto by się spodziewał, że również tutaj może występować zjawisko takie jak trendy. Nic bardziej mylnego. Czasy, kiedy wszystkie opakowania jednorazowe wyglądały podobnie- szaro, tandetnie i plastikowo- odeszły już do lamusa. Obecnie passé jest stosowanie opakowań z dawnych czasów, na przykład styropianowych. Jako hurtownia opakowań jednorazowych, jeden z liderów w rynku opakowań ekologicznych, jesteśmy na bieżąco z branżowymi nowinkami i trendami. Dowiedz się więcej, co obecnie jest na topie.
Jedzenie na wynos w obecnych czasach jest już nie tylko uzupełnieniem lokali stacjonarnych, ale również pewnego rodzaju ich alternatywą. Powstaje coraz więcej firm specjalizujących się wyłącznie w tego typu serwowaniu dań - od food trucków przez małe lokale nieposiadające miejsc siedzących, aż po firmy dostarczające diety pudełkowe. Forma ta jest nie tylko oczywistą oszczędnością dla gastronomów, ale przede wszystkim odpowiedzią na potrzeby konsumentów żyjących w coraz większym biegu.
Jedną z rzeczy, których nie może zabraknąć na stoliku w restauracji czy barze, są serwetki. Choć z pozoru mało ważne, pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale często ich obecność przekłada się na ocenę jakości obsługi przez klienta. Jeśli chcesz wywrzeć na nim jeszcze lepsze wrażenie i stworzyć w swoim lokalu wyjątkowy klimat, przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak złożyć serwetki papierowe, aby prezentowały się naprawdę efektownie.
Kiedy na dworze jest coraz cieplej, a słoneczna pogoda codziennie zaskakuje, oznacza to tylko jedno — niedługo rozpocznie się sezon grillowy! Nic dziwnego, że po ponurej zimie marzymy o wiosennych spotkaniach z przyjaciółmi w plenerze. Jednym z podstawowych elementów, które są nam wtedy niezbędne, są jednorazowe sztućce. Nie da się zorganizować bez nich udanego pikniku, spotkania przy ognisku czy grilla.
Co zrobić, aby tego typu spotkania nie wiązały się z ogromną ilością plastikowych odpadów, które zanieczyszczają naszą planetę i rozkładają się setkami tysięcy lat? Doskonałym rozwiązaniem tego problemu są ekologiczne sztućce jednorazowe, wykonane z biodegradowalnych materiałów. W dzisiejszym artykule omówimy dostępne możliwości, abyście mogli dobrze przygotować się na nadchodzący sezon grillowy.
Każda firma z branży gastronomicznej z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że w przeciwieństwie do klasycznych dań, zapakowanie zupy na wynos bywa dość problematyczne. Musi ona dotrzeć do klienta nadal ciepła oraz wyglądająca jak najbardziej estetycznie. Należy zadbać o to, aby się nie wylała, gdyż grozi to zalaniem pozostałych elementów zamówienia. Z pomocą przychodzą szczelne pojemniki na zupę na wynos, dzięki którym klienci z pewnością otrzymają potrawę w nienaruszonym stanie. Na rynku stale pojawiają się nowe rozwiązania ułatwiające transport zup. W poniższym artykule przedstawimy te najbardziej skuteczne.
Zachowanie higienicznych standardów w jakimkolwiek lokalu gastronomicznym jest podstawą do spełnienia warunków sanitarnych, bez których otwarcie restauracji, baru czy nawet food trucka jest niemożliwe. Aby wypełnić te zalecenia należy regularnie dbać o czystość. Jeśli pojawi się nieprzyjemny zapach spowodowany zaniedbaniami, problemu można pozbyć się stosując domowe sposoby lub w przypadku bardziej skomplikowanych do usunięcia zabrudzeń należy skorzystać z profesjonalnych rozwiązań, takich jak detergenty do likwidowania tłuszczy.
Słoiki każdy z nas może znaleźć w swoim domu. Oprócz gotowych produktów, kupionych w sklepie, znajdują się w nich najczęściej babcine przetwory czy jedzenie przygotowane przez mamę. Te słoiki, które są zbędne, lądują w odpowiednim pojemniku na śmieci, choć nie jest to konieczne rozwiązanie. Słoiki ze względu na swoją strukturę zasługują nie tylko na drugie życie, ale nawet i trzecie lub czwarte, i to wcale nie w kuchennej przestrzeni. Wystarczy do tego trochę kreatywności.
Torby termiczne ze względu na swoją budowę stały się niezbędnym przedmiotem wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z transportowanie żywności lub napojów w temperaturze innej niż produkty, które przenosimy. Dzięki obudowaniu toreb w specjalne materiały izolacyjne rozwiązanie to sprawdzi się nie tylko w skwarne lato, ale nie zawiedzie i w mroźną zimę. Popularność tego rozwiązania sprawiła, że dziś na rynku dostępny jest szeroki wybór wszelkiego rodzaju toreb, a znalezienie idealnego kształtu i pojemności nie powinno być problemem.
Rosnąca popularność ekologicznych rozwiązań idzie w parze z niesłabnącym trendem na street food, czyli wszelkie dania serwowane przez bary, restauracje i food trucki, które z łatwością można odnaleźć w dużych miastach. W takich warunkach zdecydowanie się na korzystanie z ekologicznych opakowań, w których można podawać dania na wynos, jest świetnym sposobem na poprawienie wizerunku firmy i polepszenie relacji z klientem. Znalezienie opakowań na fast food, których używanie nie wpływa negatywnie na środowisko, nie powinno stanowić problemu.