Sklep internetowy Cantino
do kasy suma: 0,00 zł
 

Dostawa w całej Polsce!

 

Masz pytanie? Zadzwoń

71 307 02 00

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj się

Nasz blog - Twoja baza wiedzy o ekologii i naszych produktach

5 pomysłów na wykorzystanie opakowań jednorazowych w okresie świątecznym, czyli opakowania ekologiczne w święta 0

Okres świąteczny bez wątpienia można nazwać sezonem wielu potraw, smaków i innych doznań kulinarnych. W tej tematyce powstają już nawet memy sugerujące wręcz około świąteczne obżarstwo, kwitując je słynną już frazą w stylu: “ale serniczka jeszcze zmieszczę”. Kto nigdy nie był choć tego świadkiem niech pierwszy rzuci wigilijnym siankiem. Jest to również okres wzmożonego zużycia wszelkiego rodzaju naczyń, pudełek, pojemników i opakowań, więc jako CANTINO podpowiadamy jak w stylowy, ale i jednocześnie kreatywny, ekologiczny i niedrogi sposób wykorzystać produkty z naszej oferty w okresie zimowo-świątecznym. Oto 5 naszych propozycji.

Jak efektywnie recyklingować opakowania jednorazowe? Fakty, o których nie miałeś pojęcia 0

Recykling odpadów to w ostatnich czasach fraza odmieniana przez wszystkie przypadki, czasy i osoby. Mówi się o nim dużo, zwłaszcza o konieczności jego stosowania. Ale czy każdy wie jak robić to dobrze? Czy podział pojemników na odpady jest wystarczająco intuicyjny? W tym artykule przyjrzymy się tym właśnie zagadnieniom i postaramy się odpowiedzieć na wszystkie nurtujące pytania.

Wprowadzenie do opakowań gastronomicznych – co każdy restaurator powinien wiedzieć? 0

Temat poruszany już przez nas wielokrotnie, na przykład w tym artykule lub w tym, więc wybaczcie jeśli coś nam się zdarzy tu powtórzyć, jednak nadal spotykamy się z ogromną ilością pytań i wątpliwości dotyczących tego jak zacząć swoją przygodę z opakowaniami gastronomicznymi, jak pierwszy raz dobrać opakowania na wynos, żeby później było już łatwiej, ale przede wszystkim- jak przy tym nie zwariować.

Rejestr BDO - czym jest i kto musi się zarejestrować? 0

Przyszło nam żyć w specyficznych czasach. Trzeba to uznać za fakt. Jednak oczywiście bardzo często są to specyficzne czasy w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nigdy jeszcze w historii nie dążono do tak szeroko zakrojonych starań, aby ewidencjonować wszystko co się da, w tym również odpady, które są produkowane lub nawet przedmioty, które potencjalnie staną się odpadami i finalnie trafią do gospodarki. Jednak są to akurat bardzo dobre wieści i nie nazwałbym tego zbędną biurokracją, ani nikomu niepotrzebnym, dodatkowym obowiązkiem.

Gdzie kupić ekologiczne pojemniki na desery? 3 najbardziej popularne rodzaje opakowań gastronomicznych tego typu 0

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest bardzo prosta: w CANTINO! Na drugie musimy nieco bardziej się rozwinąć. Oczywiście powiedziane jest to pół żartem, pół serio. A tak naprawdę jest to całkowicie serio, tyle że warto opowiedzieć na temat opakowań na desery nieco więcej.

Zgrzewarka do pojemników – niezbędny sprzęt dla każdego producenta żywności 0

Zgrzewarki gastronomiczne- sprzęt z jednej strony popularny, ponieważ jednak są miejsca, w których możemy otrzymać opakowania na wynos zamknięte właśnie w ten sposób. Z drugiej jednak strony w przestrzeni internetowej oraz w samej branży wygląda to zupełnie inaczej i sprzęty te nie są aż tak popularne, jak może się wydawać. A już na pewno nie są te urządzenia tak popularne, jak by na to zasługiwały.

Opakowania do sushi – jak wybrać najlepsze rozwiązania dla Twojej restauracji? 0

Sushi to niezwykle popularna na całym świecie potrawa wywodząca się z Japonii, swoimi korzeniami sięgająca nawet do wieków przed naszą erą. Jak wygląda to danie, przynajmniej te najbardziej popularne rodzaje, wie chyba każdy. Potrawa ta ma swoich zagorzałych zwolenników oraz przeciwników, co przez jego specyfikę oraz wyjątkowe doznania smakowe, ani trochę nie dziwi. Rosnąca popularność kuchni japońskiej, zwłaszcza sushi, spowodował, że lokale serwujące ten typ dań można znaleźć już nie tylko w dużych miastach, ale i w większości mniejszych miejscowości. Polacy pokochali jedzenie sushi nie tylko w lokalu, ale również na wynos, czy z dostawą do domu. To z kolei stawia pewne wyzwania przed restauratorami i osobami odpowiedzialnymi za zaopatrzenie.

Jak opakowania na wynos wpływają na percepcję Twojej marki? 0

Idąc za ciosem niech ten artykuł będzie nie tylko nawiązaniem, ale wręcz kontynuacją kilku wcześniejszych wpisów. Obecnie, w czasie ogromnej konkurencji na rynku branży HoReCa, dobra reputacja marki może przynieść wiele korzyści, z kolei negatywna- doprowadzić może nawet do upadku. W pogoni za dopracowaniem wielu drobnych szczegółów takich jak na przykład kolorystyka ulotek, odcień obrusów, czy typ płytek w łazience, restauratorzy zdają się nie raz zapominać o aspekcie jakim są opakowania na jedzenie na wynos. Wybór ten pozostawiają często przypadkowi lub stawiają na najtańsze rozwiązanie, traktując zakup ten jako przykry obowiązek, a nie jako dopełnienie długo dopieszczanej całości, kolejny dopracowany element pasujący do reszty układanki.

Przewodnik po opakowaniach jednorazowych dla początkujących przedsiębiorców 0

Uważni czytelnicy naszego bloga mogą dojść do wniosku, że podobny temat pojawił się już kilka miesięcy temu ( sprawdź TUTAJ) i trochę prawdy w tym jest, jednak chcielibyśmy, aby ten był pewnego rodzaju nawiązaniem, swego rodzaju rozwinięciem czwartego rozdziału tamtego wpisu. Skupimy się tu głównie na doborze konkretnych rozwiązań do Twoich potrzeb. W materiale tym opowiemy trochę o głównych dylematach przy wyborze opakowań, a także postaramy się podpowiedzieć przykładowe zestawy opakowań, naczyń jednorazowych oraz innych akcesoriów, czyli prawdziwe must have dla najbardziej popularnych typów lokali.

Opakowania papierowe a ochrona produktów – jak zapewnić najlepszą ochronę? 0

Opakowania papierowe są znane i używane już od bardzo dawna. Owiane zostały niezrozumiałym dla nas mitem tandetnych i słabych. Bardzo często otrzymujemy pytania o wytrzymałość tego typu rozwiązań, odporność na ciecze i tłuszcz. Niejednokrotnie dociera do nas przekonanie, że naczynia i opakowania papierowe są po prostu z papieru i na pewno po chwili przeciekną lub się rozpuszczą. W tym artykule postaramy się rozwiać wątpliwości, obalić niektóre mity i przedstawić kilka faktów.

Opłata SUP - jak ją naliczać? 0

Dyrektywa SUP ( Single - Use - Plastic) i opłaty z nią związane to temat, który w 2024 roku, zwłaszcza w jego pierwszej połowie, najbardziej rozgrzał branżę HoReCa. U każdego, choć w części powiązanego z tematyką, wzbudzał nie tylko emocje, ale przede wszystkim rodzi mnóstwo pytań, niestety szczędząc odpowiedzi. Na szczęście są urzędy i instytucje zobligowanych na przykład do rozliczania nowych opłat i to one bez problemu odpowiedzą na wszystkie nurtujące nas pytania. Ale czy na pewno?

Opakowania wielokrotnego użytku vs. jednorazowe – porównanie z perspektywy ekologicznej 0

Opakowania, naczynia czy też sztućce wielokrotnego użytku dostępne są na rynku już od dawna, jednak dopiero od tego roku, kiedy weszła w życie dyrektywa SUP ( Single - Use - Plastic) nastąpił prawdziwy rozkwit ich popularności. Najczęściej można je spotkać w miejscach, w których szklane naczynia lub metalowe sztućce byłyby niepraktyczne lub nawet niebezpieczne, a z kolei zwykłe wersje jednorazowe, z racji charakterystyki miejsca, tworzyłyby wciąż mnożące się ilości odpadów, świetnym przykładem są przyhotelowe baseny, aquaparki, jarmarki, ogródki piwne, lokale plenerowe z zapleczem, instytucje typu ZOO, ogrodu botaniczne itp. 

Personalizacja opakowań – jak to robić skutecznie i dlaczego warto? 0

Personalizacja opakowań - o co w tym chodzi? Tak naprawdę pojęcie to można rozumieć i rozważać na dwa sposoby. Pierwsza koncepcja polega na stworzeniu opakowania papierowego lub też oczywiście z innego tworzywa, dostosowanego całkowicie do własnych potrzeb: w wyznaczonych wymiarach, kolorze, kształcie, wzorze, jako pudełka z okienkiem, czy jakiekolwiek inne wytyczne przyjdą nam do głowy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i ewentualnie możliwości technologiczne dla danego projektu.

Trendy w opakowaniach jednorazowych na rok 2024 0

Branża opakowań, naczyń jednorazowych, sztućców, czy innych rozwiązań dla gastronomii, w porównaniu do branży na przykład modowej, wydawać się może mało ekscytująca i mało kto by się spodziewał, że również tutaj może występować zjawisko takie jak trendy. Nic bardziej mylnego. Czasy, kiedy wszystkie opakowania jednorazowe wyglądały podobnie- szaro, tandetnie i plastikowo- odeszły już do lamusa. Obecnie passé jest stosowanie opakowań z dawnych czasów, na przykład styropianowych. Jako hurtownia opakowań jednorazowych, jeden z liderów w rynku opakowań ekologicznych, jesteśmy na bieżąco z branżowymi nowinkami i trendami. Dowiedz się więcej, co obecnie jest na topie.

Jak wybrać idealne opakowania na wynos dla Twojej kuchni? 0

Jedzenie na wynos w obecnych czasach jest już nie tylko uzupełnieniem lokali stacjonarnych, ale również pewnego rodzaju ich alternatywą. Powstaje coraz więcej firm specjalizujących się wyłącznie w tego typu serwowaniu dań - od food trucków przez małe lokale nieposiadające miejsc siedzących, aż po firmy dostarczające diety pudełkowe. Forma ta jest nie tylko oczywistą oszczędnością dla gastronomów, ale przede wszystkim odpowiedzią na potrzeby konsumentów żyjących w coraz większym biegu.

Jak złożyć serwetki papierowe? Poznaj nasze sposoby 0

Jedną z rzeczy, których nie może zabraknąć na stoliku w restauracji czy barze, są serwetki. Choć z pozoru mało ważne, pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale często ich obecność przekłada się na ocenę jakości obsługi przez klienta. Jeśli chcesz wywrzeć na nim jeszcze lepsze wrażenie i stworzyć w swoim lokalu wyjątkowy klimat, przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak złożyć serwetki papierowe, aby prezentowały się naprawdę efektownie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium