Spis treści:
Jedzenie na wynos w obecnych czasach jest już nie tylko uzupełnieniem lokali stacjonarnych, ale również pewnego rodzaju ich alternatywą. Powstaje coraz więcej firm specjalizujących się wyłącznie w tego typu serwowaniu dań - od food trucków przez małe lokale nieposiadające miejsc siedzących, aż po firmy dostarczające diety pudełkowe. Forma ta jest nie tylko oczywistą oszczędnością dla gastronomów, ale przede wszystkim odpowiedzią na potrzeby konsumentów żyjących w coraz większym biegu.
Opakowania na wynos - od czego zacząć?
Wybór opakowań na jedzenie, wbrew pozorom, nie jest błahą sprawą. Serwując posiłki na wynos, pojemnik jest pierwszą rzeczą, jaką widzi klient, co sprawia, że zanim spróbuje jego zawartości, pierwsze wrażenie zbuduje właśnie na jego podstawie.
Obecnie branża opakowań na wynos jest na tyle bogata, że potrafi sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających konsumentów. Czasy, w których jedzenie na wynos kojarzyło się jedynie z tandetnym plastikiem oraz skrzypiącym styropianem odeszły do lamusa. W tej chwili stawia się na produkty nie tylko estetyczne, ale również przyjazne dla środowiska oraz zdatne do dalszego recyklingu.
Rozpoczynając przygodę z doborem odpowiednich pojemników na wynos dla swojej gastronomii, powinieneś zadać sobie kilka ważnych pytań:
Co chcesz w nich serwować?
W zależności od rodzaju posiłków, jakie oferuje Twoja gastronomia, konieczne jest określenie takich kwestii jak między innymi: materiał, forma, kształt, czy pojemność. Zastanów się, ile rodzajów żywności oferujesz oraz w jakiej są postaci - innego pojemnika będziesz potrzebował na zupę, innego na frytki, dania mięsne, a jeszcze innego na sushi. Z uwagi na istniejącą ilość typów kuchni, również opakowania zostały do nich dostosowane. Oczywiście w wielu przypadkach do wielu dań dopasujesz jeden rodzaj pojemników, jednak unikaj nadmiernej uniwersalności, ponieważ może to znacznie wpłynąć na estetykę całości.
Na ciepło czy na zimno?
Jest to ważne pytanie pod kilkoma względami. Przede wszystkim każdy materiał, z którego wykonane są opakowania na wynos, może mieć inną specyfiką, między innymi zakres wytrzymałości temperaturowej. Dla przykładu sałatkę możesz podać w pojemniku przystosowanym do dań gorących, ale odwrotnie może się to nie udać - opakowanie dedykowane do dań zimnych nie podoła wysokiej temperaturze.
Jeśli chcesz, aby ciepły posiłek był zdatny do spożycia bez dodatkowego podgrzewania po dostawie, zadbaj o odpowiednią termoizolację.
Serwując kawę lub inne gorące napoje na wynos, miej na uwadze, że są one często spożywane „w ruchu”, więc kubek musi być nie tylko odpowiednio dobrany, aby nie parzył w dłonie, ale również utrzymał ciepło napoju przez dłuższy czas, w zestawie z pokrywką musi być także wystarczająco szczelny, by zawartość się nie rozlewała.
Czy posiłek ma być spożywany bezpośrednio z opakowania?
Jest to aspekt, na który nie zawsze zwraca się uwagę, ale w wielu przypadkach dobrze świadczy o dostawcy jedzenia, ponieważ świadczy, że restaurator ma na uwadze różne sytuacje, w których znajdować może się klient.
Jeżeli chcesz dać konsumentowi możliwość spożycia posiłku bezpośrednio z opakowania na wynos, zwróć uwagę nie tylko na odpowiednią szczelność i termoizolację, ale również dostęp do jedzenia po otwarciu- jedzenie z niego musi być wygodne, jeśli z kolei zgrzewasz pojemnik folią, dobrze jeśli po otwarciu jej resztki nie zostają na brzegach. W przypadku, gdy serwujesz burgery lub inne posiłki spożywane rękoma, zadbaj, by było one łatwe do wydobycia i nie rozpadły się w trakcie wyjmowania.
Dobrym zwyczajem jest dodawanie zestawu sztućców przydatnego przy spożywaniu danego posiłku oraz serwetki.
Pojemniki na wynos- jaki materiał jest najlepszy?
Na powyższe pytanie nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi, ponieważ składają się na nią różne czynniki. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę najpopularniejszych tworzyw.
Opakowania papierowe to najbardziej popularne i uniwersalne pojemniki na wynos, mają najszerszy zakres zastosowania i dają użytkownikom najwięcej możliwości. Mają świetny stosunek ceny do jakości. Opakowania papierowe świetnie nadają się między innymi na ciasta, sałatki, makarony, zupy, ramen, sushi, pizzę, burgery oraz wiele, wiele innych według pomysłu i inwencji użytkownika. Opakowania papierowe występują w różnych kolorach, jednak najbardziej popularne to brąz / kraft oraz biały. Pojemniki takie mogą mieć pokrywkę wbudowaną lub oddzielną, bardzo popularne są również opakowania z przezroczystym oknem.
Pudełka takie świetnie nadają się do brandowania własnym nadrukiem.
Opakowania te często nazywane są ekologiczną alternatywą popularnych styropianowych pojemników na wynos. Najczęściej mają formę lunchboxów z pokrywką zintegrowaną lub osobną. Pudełka taką występują również z wewnętrzną podziałką, dzięki czemu umieszczone wewnątrz dania nie mieszają się, zwłaszcza te w sosie lub surówki wypuszczające naturalne soki.
Opakowania te są bardzo trwałe oraz estetyczne. Prezentują się dużo lepiej niż dotychczasowe styropianowe, które często kojarzone były po prostu z tandetą, co z kolei rzutuje na wizerunek samej restauracji. Cechy te jednak nie zakłócają ich biodegradowalności oraz przyjazności dla środowiska.
Są to bardzo popularne pojemniki na wynos, zwłaszcza przy pakowaniu posiłku w zgrzewarkach, dzięki czemu są niezwykle szczelne i wytrzymałe, co jest bardzo ważne w dostawach, dietach pudełkowych, czy cateringach do firm. Są też tańsze w obsłudze niż opakowania na przykład z trzciny, a jednocześnie trwalsze. Wiele z nich posiada dedykowane pokrywki, co daje większą uniwersalność w wyborze metody zamykania takiego pojemnika.
Opakowania na wynos a opłata SUP
Wbrew pozorom wybór odpowiednich opakowań na wynos i kubków na napoje obecnie jest dużo bardziej skomplikowany niż jeszcze kilka lat temu. Oprócz aspektów opisanych wyżej doszły nowe normy prawne związane z utylizacją, recyklingiem oraz ogólnie pojętą ekologią, a także dodatkowymi opłatami z nimi związanymi. Wytyczne związane z systemem BDO (Baza danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami) są już raczej powszechnie znane, ponieważ system ten funkcjonuje już od 24 stycznia 2018 roku. Ważna zmiana weszła jednak od stycznia bieżącego roku w postaci ustawy zapisanej w Dzienniku Ustaw na pozycji 877 z dnia z dnia 14 kwietnia 2023 roku, a opublikowana 9 maja, o nazwie “Ustawa o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw”, znaną też w języku potocznym jako Ustawa SUP (Single-Use-Plastic).
W dużym skrócie: dotyczy ona między innymi opakowań oraz naczyń na wynos zawierających lub wytwarzanych z tworzyw sztucznych. Dużą zmianą, jaką owa ustawa wprowadzi, zwłaszcza dla użytkowników końcowych takich produktów (klienci, konsumenci), są nowe opłaty za każdy taki pojemnik lub kubek. Mówi o tym Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 7 grudnia 2023 r. w sprawie stawek opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych będące opakowaniami.
Rozporządzenie to nakłada na przedsiębiorcę wprowadzającego dany produkt do sprzedaży obowiązek pobrania od klienta końcowego stosownej opłaty, a następnie przekazania jej na rachunek urzędu marszałkowskiego, pod który podlega. Przykładowo biorąc pod uwagę artykuły najbardziej popularne, opłata ta będzie wynosiła 20 groszy netto dla kubków oraz 25 groszy netto- dla opakowań jednorazowych wykonanych z tworzyw sztucznych.
Na szczęście obecny rynek daje wiele możliwości zakupu produktów alternatywnych, które nie podlegają pod ustawę i opłaty z nią związane. Są to na przykład naczynia i opakowania dopuszczone do wielorazowego użytku lub niezawierające tworzyw sztucznych, między innymi kubki wykonane w 100% z papieru, czy kubki, które mogą być używane wielokrotnie, nadające się do mycia w zmywarce, posiadające na to stosowny certyfikat.
Na naszej stronie www.cantino.pl systematycznie wprowadzamy nowe informacje i oznaczenia dla konkretnych produktów
Więcej na temat ustawy, opłat oraz innych kwestii z nimi związanymi, będziemy pisać także w kolejnych artykułach.
Jakie opakowania na jedzenie mam wybrać?
Jest to pytanie zadawane bardzo często przez wielu restauratorów, zwłaszcza na początku przygody z opakowaniami na wynos. Obecne czasy, które dają coraz to większą różnorodność produktów i tworzyw oraz niekończące się możliwości w wyborze typów pojemników, nie ułatwiają zadania.
Do niedawna jeszcze wybór był prosty, ponieważ nie skupiano się na tak wielu kwestiach- opakowania miały być możliwie tanie, możliwie wytrzymałe i bezproblemowe w produkcji, przy pakowaniu posiłku i późniejszym transporcie.
Obecnie liczba kryteriów przy wyborze odpowiednich pojemników na wynos znacznie się zwiększyła. Cena nie jest już głównym wyznacznikiem. Dla konsumentów ważne są teraz dbanie o środowisko, zdatność i łatwość w recyklingu, możliwość ponownego przerobienia w procesach odzyskiwania surowców, a więc jednym słowem - EKOLOGIA.
W rosnącym gąszczu możliwości wyboru różnych opakowań na jedzenie i pojemników na wynos czasem trudno się odnaleźć lub warto sprawdzić inne, może lepsze rozwiązania. W takiej sytuacji warto zwrócić się o pomoc do eksperta w danej tematyce- nie można się przecież znać na wszystkim.
Zgłaszając się do CANTINO możesz być pewna/ y, że trafiłeś we właściwe miejsce, w miejsce, gdzie opakowania, naczynia i akcesoria dla gastronomii to cały nasz świat. Możesz tu liczyć na pomoc w doborze wszystkich produktów z uwagą na najdrobniejsze szczegóły dla swojej firmy, a więc i swoich klientów, ponieważ finalnie to oni i ich satysfakcja są w tym wszystkim najważniejsi.
Nie wahaj się- zadzwoń lub napisz i pozwól nam się sobą ZAOPAKOWAĆ!