
Odpowiedź na pierwsze pytanie jest bardzo prosta: w CANTINO!
Na drugie musimy nieco bardziej się rozwinąć.
Oczywiście powiedziane jest to pół żartem, pół serio. A tak naprawdę jest to całkowicie serio, tyle że warto opowiedzieć na temat opakowań na desery nieco więcej.
Przede wszystkim na wstępie zdefiniujmy sobie, że jako deser nie mamy tu na myśli jakichś ciast, ciasteczek i innych podobnych, a raczej desery kremowe, jogurtowe i inne, które można przygotować i umieścić w miseczce lub podobnym naczyniu.
I o tych naczyniach powiedzmy sobie parę słów więcej.
Wielu producentów tego typu deserów zachodzi w głowę w jaki sposób je podać, spakować, czy nawet przetransportować. Jako hurtowania opakowań ekologicznych mamy na to kilka pomysłów przede wszystkim zgodnych z obecnie panującymi trendami oraz sprawdzonymi przez naszych klientów.
Szklane słoiki

Opakowanie gastronomiczne bardzo modne w ostatnich latach już nie tylko na jesienne przetwory, ogórki i inne warzywa w przeróżnych odsłonach, dżemy, powidła, domowe kompoty, ale również na tiramisu, jogurty, galaretki, panna cotty i tak naprawdę wszelkie inne desery, w których ograniczać nas mogą jedynie wyobraźnia i ewentualnie jego forma, która może nie pozwolić na umieszczenie takiego cymesu w słoiku, ale to raczej rzadkość, ponieważ zawsze można wykonać jego wariację w taki sposób, żeby idealnie zmieściła się w takim opakowaniu na jedzenie.
Najbardziej popularne, a jednocześnie najczęściej spotykane w celach deserowych, są słoiki o pojemności 235 ml. Jest to porcja w sam raz dla jednej osoby, która nie odczuje ani przesytu spożytą ilością, ani tym bardziej smutku spowodowanego zbyt małą ilością słodyczy.
Słoiki szklane mają wiele zalet. Pierwszą z nich jest oczywiście ich wytrzymałość- w tym przypadku mam 100% gwarancji, że słoik nie zacznie przeciekać, niezależnie od swojej zawartości, oczywiście pod warunkiem braku uszkodzeń zewnętrznych. Dobrze zabezpieczony słoik jest o wiele bardziej odporny na wszelkie wstrząsy, przechyły lub próby zgniecenia w stosunku do opakowań papierowych, plastikowych, czy jakichkolwiek innych.
Ich wytrzymałość przejawia się również możliwością wielokrotnego użycia i to w przeciwieństwie do produktów plastikowych, certyfikowanych jako wielorazowe, słoiki mogą być naprawdę mnóstwo razy używane, myte i ponownie zamykane, wekowane, według potrzeb użytkownika, pod warunkiem braku innych uszkodzeń.
Szklane słoiki są niezwykle uniwersalne. Można w nich bez obaw przechowywać, a nawet transportować produkty praktycznie w każdej formie i postaci. Idealnie nadają się do wekowania (pasteryzacji), czy innych metod zabezpieczania żywności, dzięki czemu umieszczone w nich potrawy znacznie dłużej utrzymają świeżość.
Nie szukając daleko kolejnych zalet tego typu opakowań na wynos, szklane słoiki są niezwykle estetyczne i ponadczasowe. Praktycznie każda włożona weń potrawa prezentuje się wręcz świetnie, a przy odrobinie wyobraźni i poczucia estetyki, stworzyć można istne dzieło sztuki. Nawiązując do obecnego tematu, czyli pojemników na desery, dzięki szklanym, przezroczystym ścianom tychże naczyń odpowiednią prezencją zapakowanych słodkości o wiele łatwie skusić można potencjalnego konsumenta.
Słoik szklany wynaleziony został w 1858 roku przez Johna Landisa Masona, więc w praktycznie niezmienionej formie używane są od dekad, a nawet niemal od stuleci. Używały ich nasze prababcie, babcie, nasze mamy, używamy ich i my z podobnym upodobaniem i skutecznością, jednak z coraz to większą wyobraźnią oraz liczbą pomysłów na zastosowanie, ponieważ ogranicza nas jedynie rozmiar i wyobraźnia. Podkreśla to dodatkowo ich uniwersalność i ponadczasowość. Dodatkowo każdy z nas z pewnością zauważył nagłą modę na przeróżne wariacie na temat słoików: kształt i formę słoika miały wówczas szklanki, kieliszki, wazony i wiele innych- były dosłownie wszędzie: od sklepów z wyposażeniem dla domów, aż po bary, restauracje i inne lokale.
Wybierając szklane słoiki jako sposób pakowania Twoich deserów masz gwarancję, że Twoja gastro paczka zawsze będzie wyglądała dobrze i stosownie do swojej wysokiej jakości.
Pojemniki na desery z PLA
Pojemniki z PLA mogą mieć wiele zastosowań i mimo iż umiejscowione są na przykład w kategorii sygnowanej jako opakowania na sałatki, ich przeznaczenie może być zupełnie inne. Pojemniki, które chcemy Wam zaprezentować z serii BEL występują w kilku pojemnościach: 250, 300, 350 i 500 ml.

Wbrew niewłaściwej klasyfikacji tych opakowań przez unijne przepisy, są one wykonane z kompozytów pochodzenia roślinnego, są w pełni biodegradowalne, nadają się w pełni do kompostowania, o czym świadczą widoczne na zdjęciu oznakowania na samym pojemniku. Czy można liczyć na lepsze połączenie ekologii i wytrzymałości?
Dzielą wspólną cechę ze słoikami, a mianowicie są w pełni przezroczyste, więc potencjalny konsument może sobie zobaczyć deser swoich marzeń dokładnie z każdej strony.
Te opakowania gastronomiczne mają średnicę rantu 96 mm i mają dedykowaną serię pokrywek o oznaczeniu C96(...). Seria składa się z 4 najbardziej popularnych modeli pokrywek:
O ile dwie pierwsze chętniej wybierane są do kubków na napoje lub pojemników na sałatki, o tyle dwie kolejne, czyli wypukłe są wręcz idealne do shake’ów, deserów lodowych, jogurtów, owsianek, deserów z musli lub granolą, panna cotta i wielu wielu innych. Pokrywki wypukłe stwarzają specjalną przestrzeń na różnego typu przyozdobienia, owoce i dodatki, dzięki której nie zostaną one zgniecione, a ich prezencja zyska dodatkowe walory. Przykrywka bez otworu jest dzięki temu bardziej szczelna i lepiej znosi transport i przenoszenie. Z kolei ta z otworem idealnie nadaje się do włożenia do niego łyżki deserowej lub słomki.

Świetnym uzupełnieniem tego typu opakowania na wynos są specjalne wkładki na wspomniane już musli, granolę lub owoce.
Dzięki takiej wkładce na opisane dodatki, mogą one wciąż pozostać świeże, chrupiące i nie namoknięte na przykład jogurtem spod spodu.
Cały zestaw, to znaczy opakowanie na deser, wkładka oraz pokrywka, wspólnie tworzą doskonałą całość, która jest wprost stworzona do serwowania różnego typu kolorowych deserów, ponieważ dzięki prezentacji posiłku od każdej strony sprawia, że tak podany deser stanie się nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również dla oczu, a Twoja gastro paczka zostanie nie tylko lokalnym hitem, ale trafi również na szczyt listy popularności hasztagu #foodporn na instagramie.

Papierowe opakowania na desery
W tym przypadku klienci bardzo często dwojako traktują tego typu opakowania uznając ciasta, inne wypieki i wypiekopodobne za deser. Oczywiście nie jest to błędne rozumowanie, jednak na potrzeby tego artykułu skupmy się na deserach podobnych, jakie opisywaliśmy już wyżej, przy okazji innych typów opakowań na jedzenie.

Papierowe opakowania gastronomiczne, w tym również te na desery, są już spotykane od dawna regularnie, zwłaszcza w branży lodowej, jednak z moich prywatnych obserwacji konsumenckich wynika, że największą karierę zaczęły robić wraz z boomem na lody rzemieślnicze. Dodatkowym “kopniakiem” były nie tyle zmiany w przepisach ograniczające użycie plastiku w gastronomii, ale przede wszystkim przemiany w mentalności społeczeństwa oraz zmiany w trendach panujących w branży HoReCa, w tym oddolne “wymuszenie” na przedsiębiorcach zmian w stosowanych materiałach na bardziej ekologiczne, do czego restauratorzy z kolei mimowolnie musieli się przychylić by nie stracić klientów.
W ostatnich latach każdy konsument, myślę, że bez trudu zauważył przemianę branży deserowo- lodowej w zakresie kubeczków i opakowań gastronomicznych- od małych, osiedlowych cukierni, czy lodziarni, aż po międzynarodowe sieci fast foodów- każdy z nich stopniowo zastępuje opakowania na desery wykonane z plastiku tymi wiele bardziej ekologicznymi, czyli papierowymi. Kto nie był zaskoczony otrzymując shake w złotych łukach w papierowym kubku z papierową słomką, niech pierwszy rzuci szyszką. Przecież od lat używano do tego plastikowych, transparentnych kubków i każdy był do tego przyzwyczajony.
Okazuje się więc, że papierowe opakowania na wynos w branży deserowej to nie tylko kubeczki na lody, ale również kubki i inne pojemniki na wszelkiego typu słodkości, podobnie jak opisywane wyżej słoiki, czy miseczki z PLA, z tą różnicą, że najlepiej gdyby deser w opakowaniu papierowym został spożyty w miarę od razu lub po niedługim czasie, dzięki czemu całość zachowa swoją początkową estetykę.
Kolejnym pozytywnym aspektem jest duża uniwersalność, ponieważ biorąc na przykład wspomniane wcześniej shaki, duże desery jogurtowe i tym podobne, możemy do nich stosować kubki te same, których używamy do kawy, herbaty, czy innych gorących napojów używając innej pokrywki i/ lub dodając akcesoria w postaci długiej łyżeczki, czy słomki.

Dodatkowym atutem, a wręcz swoistą wisienką na torcie oferty Cantino bez wątpienia jest możliwość brandowania i personalizacji wszelkich papierowych opakowań na jedzenie dostępnych w naszym sklepie, z czego chętnie korzystają nasi klienci.
Jak widać świat deserów nie jedno ma imię i to samo tyczy się ich pakowania. W powyższym artykule starałem się udowodnić, że możliwości jest naprawdę wiele, restauratorzy mogą dowolnie wybierać spośród bogatej oferty Cantino, a także w razie potrzeby korzystać z pomocy naszych wykwalifikowanych doradców. A wszystko po to, żeby ich gastro paczka wyglądała jak przysłowiowy milion dolarów.
Odpowiednio dobrane pojemniki w połączeniu z nieograniczoną wyobraźnią deserowych artystów sprawią, że zmysły konsumentów oszaleją z wrażenia. Wszystkie zmysły. Jak powszechnie wiadomo żyjemy w czasach, kiedy wrażenia wizualne są głównym decydentem w decyzjach zakupowych dla obecnych klientów, więc nie bez powodu powstało powiedzenie o “kupowaniu oczami”. W końcu jest to pierwszy zmysł, z którym kontakt ma efektownie zapakowany posiłek czy deser.