Spis treści
Jednorazowe sztućce z włókien drzewnych i otrąb pszennych
Jednym ze sprawdzonych materiałów do produkcji jednorazowych sztućców ekologicznych są włókna drzewne lub alternatywnie — otręby pszenne. Ogromną zaletą tego rozwiązania jest możliwość zmywania w zmywarce, dzięki czemu może być to opcja wielorazowa. Sztućce z włókien drzewnych i otrębów są coraz częściej dołączane do zamówień na wynos, gdyż cechuje je wysoka odporność na złamania. Co więcej, wytrzymują temperatury do 100 stopni Celsjusza! Tego typu produkty są w pełni bezpieczne i szybko się rozkładają. W Cantino dostępne są sztućce z włókien drzewnych oraz z PLA z otrębami pszennymi.
Jednorazowe sztućce bambusowe
Jednorazowe sztućce ekologiczne z bambusa sprawdzą się w przypadku, gdy bardzo zależy nam na estetycznym rozwiązaniu, gdyż pięknie się prezentują. Ich ogromną zaletą jest lekkość. Cechuje je również wysoka wytrzymałość (znacznie przewyższająca ich plastikowe odpowiedniki) oraz odporność na grzyby czy bakterie. Bambus jest neutralny, co oznacza, że nie zmienia w żaden sposób smaku potraw, a także całkowicie biodegradowalny, czyli w pełni się rozłoży.
Jednorazowe sztućce z mączki kukurydzianej (PLA)
Kolejną opcją są jednorazowe sztućce z mączki kukurydzianej przetworzonej do PLA. Podstawowym plusem tego materiału jest kompostowalność — rozkładają się w zaledwie 90 dni! Jest ona także odporny na działanie pod wpływem wysokich temperatur, dzięki czemu nie musimy martwić się o to, że nie nada się przy spożywaniu np. gorących zup. Warto pamiętać, że w większości przypadków sztućce jednorazowe z mączki kukurydzianej mają ograniczoną wytrzymałość temperaturową, trzeba więc sprawdzić do czego chcemy ich używać. Sztućce wykonane z mączki kukurydzianej doskonale sprawdzą się w przypadku każdego rodzaju dania, bez względu na to, czy jest ciepłe, zimne, tłuste lub twarde.
Jednorazowe sztućce z tworzywa mater-bi
Mniej znanym, lecz zyskującym popularność rozwiązaniem są sztućce jednorazowe z tworzywa mater-bi. Pod tą nazwą kryje się kilkanaście różnych materiałów wyprodukowanych przez włoski koncern Novamont. Jest ono w pełni biodegradowalne, gdyż źródłem jego pochodzenia są rośliny. Mater-bi jest nazywane zieloną alternatywą w branży HoReCa, gdyż wykazuje zbliżone do plastiku funkcjonalności, a jest znacznie bardziej ekologiczne. Produkty z tworzywa mater-bi są oczywiście dostępne w naszym sklepie!
Ekologiczne sztućce jednorazowe — dlaczego warto
Popularność biodegradowalnych sztućców jednorazowych wciąż rośnie i coraz częściej lądują one na imprezowych stołach. Dlaczego? Posiadają szereg zalet, które sprawiają, że są lepszym wyborem, niż te plastikowe. Pierwszą i oczywistą kwestią jest ich wpływ na środowisko naturalne. Bez względu na to, na jaki rodzaj jednorazowych sztućców ekologicznych się zdecydujecie, będą one znacznie mniej szkodziły naszej planecie! Materiały, z jakich zostały wykonane, szybko się rozkładają, dzięki czemu w krótkim czasie znika po nich ślad. Pozwalają one w ten sposób znacznie ograniczyć ilość produkowanych odpadów, co jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na ochronie środowiska.
Dodatkowo ekologiczne sztućce jednorazowe są często o wiele trwalsze od tych plastikowych. Pozwalają na stosowanie ich przy twardszych produktach bez obaw o połamanie. Kolejną zaletą biodegradowalnych sztućców jest ich estetyka — prezentują się znacznie bardziej elegancko, niż te z plastiku. Jest to szczególnie ważne, kiedy są one dołączane do zamówień na wynos — każdej restauracji powinno zależeć na tym, aby klient otrzymał posiłek w jak najlepszym wydaniu.