
Spis treści:
Sushi to niezwykle popularna na całym świecie potrawa wywodząca się z Japonii, swoimi korzeniami sięgająca nawet do wieków przed naszą erą. Jak wygląda to danie, przynajmniej te najbardziej popularne rodzaje, wie chyba każdy. Potrawa ta ma swoich zagorzałych zwolenników oraz przeciwników, co przez jego specyfikę oraz wyjątkowe doznania smakowe, ani trochę nie dziwi. Rosnąca popularność kuchni japońskiej, zwłaszcza sushi, spowodował, że lokale serwujące ten typ dań można znaleźć już nie tylko w dużych miastach, ale i w większości mniejszych miejscowości. Polacy pokochali jedzenie sushi nie tylko w lokalu, ale również na wynos, czy z dostawą do domu. To z kolei stawia pewne wyzwania przed restauratorami i osobami odpowiedzialnymi za zaopatrzenie.
Sushi to przede wszystkim kombinacja różnych, często nieoczywistych smaków, zazwyczaj podawana w postaci surowych, wędzonych lub grillowanych ryb, owoców morza, warzyw lub innych dodatków zawijanych w rolkę z gotowanego ryżu i wodorostów. Jest to oczywiście najpopularniejsza forma, ale możliwych opcji jest o wiele więcej, a ich liczba bez wątpienia rośnie, ponieważ konsumenci lubią nowości, a ogranicznikiem jest ludzka wyobraźnie sushi masterów.
Nie da się ukryć, że od lat sushi postrzegane jest jako prestiżowe danie premium. Wpływ na to mogą mieć orientalność jego pochodzenia oraz egzotyka dodatków i sposób ich łączenia. Uważa się, że status potrawy podnosi jego cena, która zazwyczaj jest znacznie wyższa od innych typów dań, choć w tym przypadku trudno odgadnąć korelację między nimi: czy cena podnosi prestiż, czy odwrotnie. Nie ulega więc wątpliwości, iż również opakowania na wynos, w których sushi jest wydawane, nie mogą być byle jakie, a poziomem dorównywać swojej zawartości.
Obecnie najczęściej spotykanymi opakowaniami na sushi są opakowania plastikowe lub papierowe. Cantino, jako hurtowania opakowań ma oczywiście w swojej ofercie zarówno jedne, jak i drugie rodzaje opakowania na sushi. Tylko któe są najlepsze? Na co się zdecydować?
Opakowania na sushi z rPETu vs. eco opakowania na sushi z papieru
Jak wspomnieliśmy wcześniej, obecnie najczęściej spotykanymi opakowaniami na wynos w lokalach serwujących sushi, są dwa typy pojemników: wykonane z rPETu, czyli poliesteru wytworzonego z surowca pochodzącego z recyklingu zużytych butelek, najczęściej posiadające czarną podstawę i przezroczystą pokrywę; drugi typ to opakowania papierowe, najczęściej w kolorze naturalnego brązu lub czarne, z oknem w pokrywie dla lepszej prezentacji dania wewnątrz, ze specjalnym powleczeniem w środku, dzięki któremu sushi nie przykleja się do pudełka.



Opakowania te są bardzo trwałe i wygodne w użytkowaniu, dzięki czemu cieszą się dużą popularnością. Póki co nadal najczęściej spotkać można te wykonane z plastiku, co nie dziwi patrząc na to, który z surowców jest najdłużej na rynku. Pozytywnym faktem jest ten, iż producenci częściej sięgają po materiał pochodzący z recyklingu, czym po trochu przybliżają nas do osiągnięcia choć w części celu postawionego przez Unię Europejską, czyli wytworzenie zamkniętego obiegu plastiku na rynku produkcji opakowań jednorazowych oraz nie wprowadzanie tam nowych partii tego surowca.
Mimo to niezmiernie cieszy nas jednak stale rosnąca popularność o wiele bardziej ekologicznych odpowiedników, czyli tych wykonanych z papieru. Pomimo iż w dużej większości posiadają wbudowane okienka, to zazwyczaj są one również wykonane z tworzyw biodegradowalnych, przyjaznych środowisku, na przykład z PLA. Opakowania na sushi tego typu zachwycają swoją estetyką, jakością wykonania oraz mnogością możliwości rozmiarowych. Niezwykle ciekawą i wyróżniającą ten typ produktu ponad tym plastikowym, jest możliwość personalizacji tych opakowań ekologicznych.
Jakie są alternatywy?
Jako hurtownia opakowań, która ogromny nacisk kładzie na eco opakowania, bardzo często otrzymujemy zapytania o opakowania na sushi z innych tworzyw niż plastik, czy papier. Zazwyczaj takie zapotrzebowanie zgłaszają firmy, które szukają “czegoś innego”, które chcą się wyróżnić spośród konkurencji lub po prostu chcą pozytywnie zaskoczyć swoich klientów. W takich wypadkach propozycje mamy dwie.

Opakowania na sushi z trzciny cukrowej.
Produkt wykonany z trzciny cukrowej w 100% ekologiczny, idealnie nadaje się do serwowania sushi. Jego naturalny wygląd perfekcyjnie dopasowuje się do charakteru potrawy, razem tworząc harmonijną całość. Przezroczysta pokrywa świetnie prezentuje zawartość tego opakowania, a w połączeniu z niskimi brzegami pozwalają zobaczyć danie niemal z każdej strony.
Niski brzeg polepsza nie tylko ekspozycję, ale również znacznie ułatwia wyjmowanie i spożywanie posiłku. Specjalne powleczenie wewnątrz sprawia, że sushi nie przywiera do powierzchni.
Opakowania na sushi z mączki kukurydzianej (PLA)
Naszym stałym klientom i czytelnikom naszego bloga materiał PLA jest już doskonale znany, mimo iż powszechnie nie zyskał aż takiej popularności w środowisku konsumentów. Jest to dla nas niezrozumiałe, ponieważ materiał ten jest świetną alternatywą dla produktów plastikowych, zwłaszcza tych niepoddawanych wyższym temperaturom. Jak wiemy PLA jest surowcem biodegradowalnym i kompostowalnym, w odpowiednich warunkach proces całkowietego rozkładu może zająć do 90 dni! Niezwykle krótko, prawda? Wielokrotnie już mówiliśmy o możliwych zastosowaniach mączki kukurydzianej, zwłaszcza w kontekście kubków, słomek, czy sztućców, ale ma ona oczywiście wiele więcej możliwych zastosowań.
Opakowania na sushi z PLA swoją charakterystyką zbliżone są do tych plastikowych, zwłaszcza pod kątem wizualnym oraz trwałości.
Niestety nie sprawdzą się w miejscach o podwyższonej temperaturze, nie mogą być magazynowane w takich pomieszczeniach, zwłaszcza w pobliżu źródeł ciepła. Nieodpowiednie przechowywanie może wpłynąć negatywnie na kształt opakowań, ich trwałość, strukturę oraz walory wizualne.

Podobnie jak w tackach plastikowych czy trzcinowych, również w tych z PLA stosuje się dużą, w pełni przezroczystą pokrywę, co doskonale wspomaga odpowiednią ekspozycję wszystkich elementów podanego zestawu sushi z każdej strony, a czarna podstawa wzmaga wrażenie elegancji i prestiżu tego opakowania na sushi.
Dodatkowe akcesoria
Nieodzowny element całej branży sushi, chyba najbardziej rozpoznawalny symbol tego dania, a nawet całej kultury.

Pałeczki do sushi
Narzędzie charakterystyczne, czasem okazuje się nieprzydatne, ponieważ nie każdy potrafi z niego korzystać- używanie ich wymaga dużej wprawy i zręczności. Mimo to trudno sobie wyobrazić bar sushi, czy inny lokal z kuchnią orientalną bez pałeczek, które w praktyce zastępują większość niezbędnych sztućców. Bardzo wygodnym, praktycznym i higienicznym rozwiązaniem są pałeczki pakowane pojedynczo, które znajdą swoje zastosowanie zarówno w daniach na wynos, jak i spożywanych w lokalu.

Buteleczki na sos do sushi
Kolejny ważny element zestawów sushi na wynos to buteleczki na sosy, na przykład sojowe, rybne i inne jakie oferuje dany restaurator. Buteleczki o pojemnościach 15 lub 30 ml idealnie nadają się na zupełnie wystarczającą porcję sosu.
Buteleczki te są niezwykle trwałe i wytrzymałe, nie przeciekają, więc masz pewność, że w trakcie nawet najtrudniejszego transportu nic się z nimi nie wydarzy, są wystarczająco szczelne, by nie uronić ani kropli w drodze do miejsca docelowego.

Pojemniki na imbir, wasabi, sezam itp.
W tym przypadku jest ogromne pole do popisu, zaczynając od surowca, z którego pojemnik jest wykonany, przez formę i kolorystykę, aż po pojemności danego opakowania. Pojemniczki świetnie nadają się zarówno do użytku w lokalu, jak i na wynos- w większości posiadają pokrywki zamykające, co sprawia, że zawartość nie wydostanie się na zewnątrz.
Najbardziej popularne, więc i najczęściej spotykane są oczywiście opakowania plastikowe, w przypadku pudełeczek dostępnych w Cantino jest rPet, więc surowiec pochodzący z recyclingu, co idealnie wpisuje się w filozofię ekologii nie tylko u nas, ale przede wszystkim u naszych klientów i ich konsumentów.
Eko alternatywą są drugie w kolejności pojemniczki wykonane z papieru, w tym wypadku mamy do wyboru między innymi miseczki nadające się jedynie do spożycia w tak zwanym “na miejscu”, ponieważ nie posiadają pasujących pokrywek, ale za to są wygodniejsze w użytkowaniu; a także takie, które bez przeszkód możesz zabrać ze sobą.
Trzecie w kolejności pod względem popularności oraz użyteczności, są miseczki dressingowe (niech nie zmyli Was nazwa- ich wszechstronność pozwala na swobodne zastosowanie w różnych wariantach, a wyjątkowa forma i kolory wyróżniają je spośród reszty podobnego asortymentu) wykonane z trzciny cukrowej- jak już wiemy surowca w 100% ekologicznego, pochodzenia roślinnego, o którego walorach pisaliśmy już niejednokrotnie, ale które warto podkreślać za każdym razem.
Last but not least na naszej liście ekologicznych opakowań między innymi na imbir, czy wasabi, są pojemniczki wykonane z opisywanej już w tym artykule mączki kukurydzianej, znanej też jako PLA. Wizualnie są bardzo zbliżone do tych plastikowych, jednak w przeciwieństwie do nich są opakowaniami kompostowalnymi i w 100% biodegradowalnymi. W przeciwieństwie do plastiku mają swoje ograniczenia, zwłaszcza temperaturowe, jednak przy użytkowaniu do założonych przez nas celów, czyli na sezam, imbir, czy wasabi, nie sprawia to żadnego problemu. Warto to mieć jednak na uwadze rozplanowując przechowywanie takich opakowań w swoim lokalu.
Podsumowując w artykule tym pokrótce opisaliśmy wynosowe must have każdego lokalu serwującego sushi, dzięki czemu nie zapomnisz o niczym co ważne planując listę zakupów opakowań na wynos. Oczywiście wszystkie opisane w tym artykule produkty znajdują się w ofercie CANTINO w wielu wymiarach i kolorach. Jeśli jednak zdarzy się, że nie znajdziesz u nas poszukiwanego przez siebie rozmiaru pudełka, formy lub koloru, nie czekaj ani chwili - skontaktuj się z jednym z naszych doradców mailowo lub telefonicznie, a znajdziemy dla Ciebie to, czego szukasz. Wszystkie dane kontaktowe znajdziesz pod opisem każdego produktu lub w sekcji “KONTAKT”.